Recept objavio/la: kenzo 5 - apr- 2012 pod Recepti
Sastojci
  • 250 grama čokolade za kuhanje
  • 4 jajeta (bjelance i žumance odvojeno)
  • Kašičica naribane korice narandže
  • 80 ml soka od narandže
Kuhinja: Vrijeme pripreme: 30 minuta Za: 4-6 osobe

Čokoladni mousse (“mousse au chocolat” fr.) ili čokoladna pjena, nastao je otprilike u 18. stoljeću u Francuskoj. Lagani desert, za čije pravljenje vam ne treba više od 30 minuta, može se praviti u kombinaciji sa raznim voćem. Mjesec je narandze, pa ćemo vam ovaj put reći  kako da napravite ukusni čokoladni mousse sa narandžom.

U staklenu posudu dodati čokoladu izlomljenu na kockice, naribanu koru narandže i sok od narandže. Posudu staviti iznad pare (voda ne smije prokuhavati i posuda ne smije dodirivati vodu) i miješati dok se čokolada potpuno ne otopi, a zatim skloniti sa pare.

Nakon što se čokolada otopi, u smjesu dodati žumanjca i sve zajedno miješati 2-3 minute.

Bjelanjke umutiti u posebnoj posudi, i nakon što dobiju čvrstu teksturu, umiješati zajedno sa čokoladnom smjesom.

Smjesu zatim nasuti u 4-6 posuda i ostaviti da se potpuno ohlade. Na kraju, ako želite, možete kao ukras dodati po jednu narezanu krišku narandže u svaku posudu.

Jelo: Tip jela:

Komentariši


Novi recepti

Losos s mentom i...

Objavljeno 8 - jan - 2013

1 Komentar

Brzo i jednostavno –...

Objavljeno 17 - dec - 2012

0 Komentara

Koh od plazma keksa

Objavljeno 5 - maj - 2012

0 Komentara

Američki palačinci

Objavljeno 17 - apr - 2012

0 Komentara

Novi postovi

Slatko-gorka istina o šećeru

Objavljeno 16 - aug - 2013

0 Komentara

Naučite jesti polako

Objavljeno 15 - feb - 2013

0 Komentara

Ta divna vanilija…

Objavljeno 22 - jan - 2013

0 Komentara

Praznična pogača

Objavljeno 10 - jan - 2013

0 Komentara

Prijatelji

  • Doživi grad u sniženju
  • http://www.tanjir.ba
  • Knjižara modernog duha - knjiga.ba
  • Leftor Web apps & hosting