Nektarinu nekada zovu i “obrijanom breskvom” ili “breskvom sa korom sljive” zbog svoje glatke povrsine. Nije do kraja utvrdjeno, ali neki agronomi misle da je nektarina zapravo nastala ukrstanjem sljive i breskve. Mnogo je vise, ipak, slicnosti sa breskvom nego sljivom.

Nije najjasnije ni kada je i gdje tacno nektarina nastala. Prvi put se spominje pocetkom 17. stoljeca, ali je vjerovatno nastala mnogo ranije, kada su narodi istocne i srednje Azije eksperimentisali sa ukrstanjem breskve.

A sada nekoliko obligatrornih cinjenica o zdravstvenim benefitima ove vocke. Prije svega, ako se iko pita, odgovor je Da. Nektarina je dobra za sprecavanje nastanka raka, jer u sebi ima dosta antioksidanata. Ali ima tu jos nekoliko stvari koje trebate znati. Na primjer, bogate su vitaminima C i A i dobre su za ocuvanje zdravlja koze. Takodjer, sadrze jako malo kalorija (57 kcal/100 gr), a dobre su i za zdravlje zuba i misica jer u sebi imaju dosta magnezija i fosfora. Dijabeticari bi, doduse, trebali biti oprezni jer sadrzi veliku kolicinu prirodnog secera. Vecina ce ipak uzivati u njenom socnom i osvjezavajucem okusu.

Kategorije: Teme

Komentariši


Novi recepti

Losos s mentom i...

Objavljeno 8 - jan - 2013

1 Komentar

Brzo i jednostavno –...

Objavljeno 17 - dec - 2012

0 Komentara

Koh od plazma keksa

Objavljeno 5 - maj - 2012

0 Komentara

Američki palačinci

Objavljeno 17 - apr - 2012

0 Komentara

Novi postovi

Slatko-gorka istina o šećeru

Objavljeno 16 - aug - 2013

0 Komentara

Naučite jesti polako

Objavljeno 15 - feb - 2013

0 Komentara

Ta divna vanilija…

Objavljeno 22 - jan - 2013

0 Komentara

Praznična pogača

Objavljeno 10 - jan - 2013

0 Komentara

Prijatelji

  • Doživi grad u sniženju
  • http://www.tanjir.ba
  • Knjižara modernog duha - knjiga.ba
  • Leftor Web apps & hosting