I naravno da nije slučajno što sam baš danas odabrao da pišem o kolačima sa pivom. Europsko prvenstvo ulazi u zaplet i dosadašnje utakmice garantuju da će se prazne pivske flaše oko fotelja i stola još više nagomilati (ako izuzmemo navijačke nerede, nekoliko sudijskih grešaka i utakmicu između Francuske i Engleske, za sada jedan od boljih Eura u novije vrijeme). Nije sigurno svaka flaša potpuno prazna. U nekima ostane ponešto, jer se prijatelj razočarao u efikasnost svojih favorita (vjerovatno Iraca) i otišao ranije kući, a iza njega ostala flaša sa tačno 250 ml neispijenog piva. Za potrebe kolača, pretpostavimo da je tamno.

Evo šta vam još treba. Dakle:

250 ml tamnog piva

250 g maslaca

50 g kakaa

400 g šećera

100 ml kiselog vrhnja

300 g brašna

2 jaja

1 žličica ekstrakta vanilije

2 – 3 žličice soda bikarbone

Premaz:
350 g sira (ABC)
150 g šećera u prahu
150 ml slatkog vrhnja

Pivo malo zagrijte, maknite s vatre, dodajte narezani maslac i zajedno miješajte dok se maslac ne otopi. Jaja miješati sa šećerom dok ne poprimi pjenastu strukturu, dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i pomiješajte sa smjesom piva i maslaca. Dodajte još brašno koje ste prethodno pomiješali sa sodom bikarbonom i kakaom. Okrugli kalup promjera 24 cm obložite pek papirom, rasporedite pripremljenu biskvitnu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180oC 45 minuta. Nakon pečenja, smjesu ohladite.

Premaz za tortu pripremite tako da pjenasto izmiksate sir, slatko vrhnje i šećer u prahu. Ovom mješavinom premažite pečeni biskvit i ohladite. Za ukras možete na tortu posuti rendanu čokoladu.

Naredni dan iznenadite prijatelje i umjesto piva i kikirikija servirajte im ovaj kolač. Ali ipak, za svaki slučaj, ostavite po strani koju flašu da ne biste utakmicu gledali sami.

Kategorije: Teme

Komentariši


Novi recepti

Losos s mentom i...

Objavljeno 8 - jan - 2013

1 Komentar

Brzo i jednostavno –...

Objavljeno 17 - dec - 2012

0 Komentara

Koh od plazma keksa

Objavljeno 5 - maj - 2012

0 Komentara

Američki palačinci

Objavljeno 17 - apr - 2012

0 Komentara

Novi postovi

Slatko-gorka istina o šećeru

Objavljeno 16 - aug - 2013

0 Komentara

Naučite jesti polako

Objavljeno 15 - feb - 2013

0 Komentara

Ta divna vanilija…

Objavljeno 22 - jan - 2013

0 Komentara

Praznična pogača

Objavljeno 10 - jan - 2013

0 Komentara

Prijatelji

  • Doživi grad u sniženju
  • http://www.tanjir.ba
  • Knjižara modernog duha - knjiga.ba
  • Leftor Web apps & hosting