Najprisutniji od svih minerala u ljudskom tijelu, kalcijum je neophodan za zdravlje vaših kostiju i zuba. Preporučeni unos kalcijuma za odrasle osobe je 1000 mg na dan, ali za djecu i mlade od devet do osamnaest godina, i starije od 50, nešto je veći, oko 1300 mg. Povećan unos posebno se preporučuje starijim ženama, jer  sprječava osteoporozu.

Kada govorimo o namirnicama koje obiluju kalcijumom, mlijeko je svakako na prvom mjestu. Jedna čaša mlijeka sadrži i do 300 mg kalcijuma. Također je bogato i fosforom, magnezijumom i vitaminom D. Vitamin D posebno je važan jer njegovo prisustvo pomaže tijelu da apsorbuje kalcijum.

Međutim, mlijeko ne godi svačijoj probavi, a nekome se njegov okus možda jednostavno ne sviđa. U tom slučaju, evo nekoliko kalcijumom bogatih namirnica koje mogu biti odlična zamjena za mlijeko:

Kelj – 100 grama kelja sadrži samo 33 kalorije i 90 mg kalcijuma. Najbolje ga je kuhati na pari, a jedna zdjela kelja ima kalcijuma koliko i 100 ml mlijeka.

Narandža – O prednostima narandže pisali smo prošli mjesec. Najpoznatija je, naravno, po obilju vitamina C, ali ako smo zaboravili spomenuti, znajte da jedna narandža sadrži 60 mg kalcijuma. Ako vam se ne pije čaša mlijeka, uzmite čašu soka od narandže.

Zobene pahuljice – I njih smo spominjali u priči o zdravom doručku. Sadržajne i bogate vlaknima, daju osjećaj sitosti, a 35 grama pahuljica imaju 105 mg kalcijuma.

Losos – Kao i sve ribe sadrži dosta proteina i korisnih masnoća, a 60 grama njegovog mesa ima u sebi 180 mg kalcijuma.

Brokula – Još jedan zdravi zeleni superteškaš. Vjerovatno zaslužuje poseban tekst, ali ukratko, jedna zdjela ovog kuhanog povrća sadrži preko 180 mg kalcijuma. Ubraja se u vlaknastu hranu a sadrži i vitamine C i A (kao beta-karotin).

Nije loše spomenuti i namirnice koje možete grickati a koje su bogate kalcijumom. Bademi, sjeme susama, smokve i sjeme suncokreta.

Kategorije: Teme

Komentariši


Novi recepti

Losos s mentom i...

Objavljeno 8 - jan - 2013

1 Komentar

Brzo i jednostavno –...

Objavljeno 17 - dec - 2012

0 Komentara

Koh od plazma keksa

Objavljeno 5 - maj - 2012

0 Komentara

Američki palačinci

Objavljeno 17 - apr - 2012

0 Komentara

Novi postovi

Slatko-gorka istina o šećeru

Objavljeno 16 - aug - 2013

0 Komentara

Naučite jesti polako

Objavljeno 15 - feb - 2013

0 Komentara

Ta divna vanilija…

Objavljeno 22 - jan - 2013

0 Komentara

Praznična pogača

Objavljeno 10 - jan - 2013

0 Komentara

Prijatelji

  • Doživi grad u sniženju
  • http://www.tanjir.ba
  • Knjižara modernog duha - knjiga.ba
  • Leftor Web apps & hosting