Odlična zamjena za kakao i čokoladu, posebno kod dijabetičara. Možete ga pomiješati sa mlijekom i vodom i piti umjesto kafe – nećete osjećati nalete uzbuđenosti, lupanje srca i probleme sa pritiskom. Dobar je prirodni lijek protiv dijareje za djecu, a odraslima pomaže u suzbijanju tegoba žgaravice… A možete sa njim i vagati zlato.

Rogač se u prehrani koristi već 4000 godina, a porijeklo mu je negdje sa prostora tadašnje Perzije. Egipćani ga nazivali svojom smokvom i koristili u svetim obredima mumificiranja, a njime se sladili i Grci i Rimljani. Arapi ga zasadili u Sjevernoj Africi i Španiji, a kasnije ga kolonijalni osvajači Španije i Engleske raširili od Južne Amerike pa do Australije.

Drvo rogača raste uglavnom u mediteranskom području. Ne smetaju mu sušni uvjeti, a prvih 15 godina ne daje plod. Ali, ukoliko ste strpljivi kasnije možete imati i do cijelu tonu uroda. Rogač pripada skupini mahunarki pa i plod izgledom podsjeća na mahune. U početku zelen, kasnije tamno smeđe boje. Sjemenke, nalik onima kod lubenice, jestive su kao i ostatak mahune (ljušture).

Brašno rogača se u prehrambenoj industriji koristi kao sredstvo za potamnjivanje, stabilizator i zgušnjivač, kao i zamjena za kakao. Niskokaloričan je pa ga preferiraju i ljubitelji zdrave hrane. Od njega se prave i razni pekarski proizvodi, pudinzi, bezalkoholni sokovi, čokolade… Njegova kalorijska vrijednost je za 2/3 manja od one koju ima čokolada, a i sadrži više prirodnog šećera.

Napravite topli napitak za djecu, posebno ako imaju probleme sa probavom. Ugrijte mlijeko i razrijedite ga sa malo tople vode. Nakon toga dodajte mljevenog rogača i sve skupa pomiješajte. Njegovo brašno sadrži tanin, pektin i lignin koji su dobri za ublažavanje mučnine i dijareje.

Ah da, vaganje zlata… Izraz karat (mjerna jedinica za masu) ima porijeklo u arapskoj riječi quirat, koja u prevodu znači “rogačeva sjemenka”. Naime, sjemenka rogača ima stalnu masu od oko 0,18 grama, što je trgovcima na drevnom Istoku navodno koristilo kao mjerna jedinica za zlato, a izraz se zadržao i danas.

Kategorije: Teme

Komentariši


Novi recepti

Losos s mentom i...

Objavljeno 8 - jan - 2013

1 Komentar

Brzo i jednostavno –...

Objavljeno 17 - dec - 2012

0 Komentara

Koh od plazma keksa

Objavljeno 5 - maj - 2012

0 Komentara

Američki palačinci

Objavljeno 17 - apr - 2012

0 Komentara

Novi postovi

Slatko-gorka istina o šećeru

Objavljeno 16 - aug - 2013

0 Komentara

Naučite jesti polako

Objavljeno 15 - feb - 2013

0 Komentara

Ta divna vanilija…

Objavljeno 22 - jan - 2013

0 Komentara

Praznična pogača

Objavljeno 10 - jan - 2013

0 Komentara

Prijatelji

  • Doživi grad u sniženju
  • http://www.tanjir.ba
  • Knjižara modernog duha - knjiga.ba
  • Leftor Web apps & hosting