Prirodni lijek i eliksir, zaslađivač, važan dio u religijskim obredima, simbol za slatkoću… Prvi dokaz o drevnom pčelarstvu je crtež uklesan u pećini u španskom gradu Valnensiji. Star je oko osam hiljada godina. Kroz svo to vrijeme, od prvih pčelara, preko drevnog Egipta, Grčke i Kine pa sve do danas, ljudi prepoznaju vrijednost meda. Međutim, zbog njegove relativno visoke cijene i nedostatka vremena, mnogi od nas zaboravljaju tu jutarnju kašičicu sa kojom smo nekada započinjali dan, dok je neko drugi brinuo o nama. Evo nekoliko razloga zašto se treba vratiti tom običaju.

Pećinski crtež iz Valensije koji prikazuje vještinu drevnog pčelarstva

 

Izvor je karbohidrata koji našem tijelu daju energiju. Tijelo brzo apsorbuje glukozu u medu i zbog toga ćete osjetiti trenutni nalet energije. Fruktoza se razgrađuje sporije i to pruža dugotrajniji izvor energije. Zbog toga ga sportisti vole uzeti neposredno prije treninga. Za razliku od ostalih vrsta šećera, med ne utiče značajno na nivo šećera u krvi. Zato, ako osjećate da vam treba enegije, posebno ujutro, zašto ne probati sa kašičicom ili dvije meda? Ili njime zasladite svoj čaj i popijte ga umjesto kafe ili energetskog pića.

Sadrži antioksidante i djeluje antibakterijski , i to mu je obezbijedilo kultni status čuvara imunološkog sistema. Pravilo je: što je med tamniji to je zdraviji, jer sadrži više antioksidanta i hranjivih tvari. Oni ne samo da se bore protiv slobodnih radikala, već pomažu i u obnovi tkiva. Zbog toga se med često koristi kao prirodni lijek protiv opekotina i posjekotina. Poznato je da pomaže kod upale grla, ali može se koristiti i da se ublaže i druge infekcije i upale, na primjer na koži. Liječi problem atletskog stopala, gljivičnih infekcija, pa čak i artritisa. U tim slučajevima nanosi se direktno na ranu ili upalu.

Lijek za mahmurluk

Evo nešto sa čime se svi borimo sa vremena na vrijeme. Velike količine vode najbolja su prva pomoć protiv mahmurluka, ali ukoliko pri ruci imate malo meda, soka od narandže i jogurta, evo šta ćete uraditi: pomiješajte 15 ml meda, 80 ml soka od narandže (najbolje bi bilo prirodnog soka) i 70 ml jogurta. To će pomoći vašoj jetri da ubrza detoksikaciju.

Ima još jedna bitna stvar, ali to svi roditelji već sigurno znaju. Ne dajite med bebama. Iako poželjan u prehrani odraslih, sadrži spore bakterije Clostridium botulinum koja može naškoditi imunitetu vaših malenih, jer njihov probavni sistem nije dovoljno jak da odbaci bakteriju. Djeca koja su mlađa od 12 mjeseci ne bi trebala jesti med.

Kategorije: Teme

Komentariši


Novi recepti

Losos s mentom i...

Objavljeno 8 - jan - 2013

1 Komentar

Brzo i jednostavno –...

Objavljeno 17 - dec - 2012

0 Komentara

Koh od plazma keksa

Objavljeno 5 - maj - 2012

0 Komentara

Američki palačinci

Objavljeno 17 - apr - 2012

0 Komentara

Novi postovi

Slatko-gorka istina o šećeru

Objavljeno 16 - aug - 2013

0 Komentara

Naučite jesti polako

Objavljeno 15 - feb - 2013

0 Komentara

Ta divna vanilija…

Objavljeno 22 - jan - 2013

0 Komentara

Praznična pogača

Objavljeno 10 - jan - 2013

0 Komentara

Prijatelji

  • Doživi grad u sniženju
  • http://www.tanjir.ba
  • Knjižara modernog duha - knjiga.ba
  • Leftor Web apps & hosting