Je li crni hljeb stvarno zdrav? Jeste ali…

Bijeli hljeb nije najzdraviji, ali niti integralni hljeb koji svakodnovno kupujemo nije zdrav kao što se smatra. Svijetli integralni hljeb naročito nije dobar izbor. On je napravljen od brašna koje je u cijelosti obrađeno i koje niti je zdravo niti će vas zasititi. Čak ni boja hljeba ništa ne govori o kvalitetu – obično se koriste slad kojim se bijeli hljeb samo oboji. Crni hljeb iz vaše kuhinje ili onaj koji nije obojen, zdraviji je jer sadrži više celuloznih vlakana, što je odlično za rad crijeva. On je može ostati svjež i nekoliko dana ali ako ga jedete samo radi zimskih kilograma, morate znati – razlika kalorijskih vrijednosti svih vrsta hljeba je mala.

Nešto slično je i sa šećerom. Bijeli šećer dobija se kao rezultat odstranjivanja neželjenih sastojaka iz smjese, nakon čega  ostaju kristali. Jedan od tih sastojaka je melasa, sastojak koji smeđem šećeru daje boju. Obje vrste šećera su nezdrave – smeđi šećer nastaje tako što se šećeru odstranji melasa a zatim mu se doda oko 4% melase. Tako je smeđi sećer samo obojeni, rafinirani šećer, ali obogaćen melasom koja je puna hranjivih tvari.

Kada već na jutro govorimo o hrani u bojama, nezaobilazna tema je crna kafa. Mada se smatra za nezdrav napitak koji čak razvija ovisnost,  kafa može biti korisna – ona je puna antioksidansa i stimuliše aktivnost mozga ali se, kao i sve ostalo, mora piti s mjerom… moja mjera je mlijeko.

Kategorije: Teme

Komentariši


Novi recepti

Losos s mentom i...

Objavljeno 8 - jan - 2013

1 Komentar

Brzo i jednostavno –...

Objavljeno 17 - dec - 2012

0 Komentara

Koh od plazma keksa

Objavljeno 5 - maj - 2012

0 Komentara

Američki palačinci

Objavljeno 17 - apr - 2012

0 Komentara

Novi postovi

Slatko-gorka istina o šećeru

Objavljeno 16 - aug - 2013

0 Komentara

Naučite jesti polako

Objavljeno 15 - feb - 2013

0 Komentara

Ta divna vanilija…

Objavljeno 22 - jan - 2013

0 Komentara

Praznična pogača

Objavljeno 10 - jan - 2013

0 Komentara

Prijatelji

  • Doživi grad u sniženju
  • http://www.tanjir.ba
  • Knjižara modernog duha - knjiga.ba
  • Leftor Web apps & hosting