Ka šta trava, voda i aromatično bilje ostave svoj prirodan pečat na aromu sira tako i misto odrastanja ostavi neke specifične kulinarske ali i prehrambene navike. Živin sa čovikon koji misli da je al dente vrsta jela, načelo jedi malo, raznovrsno i zdravo bilo mu je prekomplicirano a servirati mu sir bez mesa i rakije bila je grijota.

Navikavajući dicu na nove okuse, morala san navikavati i njega. Obaranje rekorda u gledanju utakmica a da ne ode na wc katkad bi ga natirale na nesvjesno posezanje za pladnjem, koji san naravno ja servirala a na kojem je redovno bilo nekoliko vrsta sireva sa frutarijon. Često bi znala napravit fondue i stavit komadiće ananasa pripremljene za umakanje. Jednostavno ne bi ima izbora, mora bi probat, jer bi svako pitanje ili čangrizanje samo produbilo priču a ćakula dok utakmica još traje je van svake pameti.

Ka uvriježeno pravilo, sir obično serviramo sa suvin meson, maslinama, uštipcima i kajmakom. Ali on se također odlično slaže sa jabukon, kruškon, grožđen, suhin smokvama… ili orašastin plodovima. Sirevi i frutarija zajedno mogu bit ukusan obid i pomoći stabilizaciji cukra u krvi. U probavnom nam traktu takva kombinacija neće izazvati dodatne poteškoće jer su ka i kod jogurta bjelančevine u sirevima već dijelom razgrađene pod utjecajen bakterija iz roda Lactobacillus. Značaj učinka probiotičkih bakterija na organizam poznat je svima.

Jeste li ste znali da se uz tvrde masne sireve poslužuje maslac, uz sireve s jakim mirisom žličica kima, a one neslane žličica šećera u prahu? Ako sir s  plemenitom plijesni lagano poškropimo kapljicama meda, naglasit ćemo njegov okus. Prije posluživanja, svaki od sireva bi triba bit van frižidera baren sat vrimena. Tribalo bi ih sve servirati na istom drvenom pladnju, najmanje 3-5 vrsta sira koji su raznoliki po teksturi (tvrdi, meki, masni…) ili od različitih vrsta mlika. Po osobi se obično servira dva komada od svakog sira, ako je predjelo, ili komad ako ide uz desert.

Pravilo je da uz lakše sireve idu lakša vina, a uz teže sireve i teža vina. Razlog bi bija taj da ako bi činili obrnuto ne bi posve doživili njihovu aromu. Tvrdi sir traži vino bogatog i jakog okusa. Masni i mekani sirevi vole bila i rose vina, a biliji sirevi žude za voćnin vinskin aromama. Ukoliko pak sir slijedi nakon deserta, nastavite pit slatko bilo vino jer je prilaz na suvo vino težak i nije preporučljiv.

Inšoma dela šoma,

uživajte

Kategorije: Teme

Komentariši


Novi recepti

Losos s mentom i...

Objavljeno 8 - jan - 2013

1 Komentar

Brzo i jednostavno –...

Objavljeno 17 - dec - 2012

0 Komentara

Koh od plazma keksa

Objavljeno 5 - maj - 2012

0 Komentara

Američki palačinci

Objavljeno 17 - apr - 2012

0 Komentara

Novi postovi

Slatko-gorka istina o šećeru

Objavljeno 16 - aug - 2013

0 Komentara

Naučite jesti polako

Objavljeno 15 - feb - 2013

0 Komentara

Ta divna vanilija…

Objavljeno 22 - jan - 2013

0 Komentara

Praznična pogača

Objavljeno 10 - jan - 2013

0 Komentara

Prijatelji

  • Doživi grad u sniženju
  • http://www.tanjir.ba
  • Knjižara modernog duha - knjiga.ba
  • Leftor Web apps & hosting