Mada već neko vrijeme ozloglašena zbog toga što navodno sadrže i mnogo holesterola, jaja su su dobar izbor za doručak. Brojni naučnici i nutricionisti pokušavaju ispraviti ovu nepravdu i neka od novijih istraživanja pokazuju da je konzumiranje jaja sigurno te da jedno jaje dnevno neće naškoditi zdravlju – kako i bi kada jaja sadrže bjelančevine, vitamine A, B1, B2, B6, i D te znatne količine željeza i kalija. Energetska vrijednost jajeta prosječno iznosi 147 kcal na 100 g.

Jaja se u kuhinji koriste na razne načine. Kod slanih jela, od jaja možemo raditi majonezu, koristimo ih za buillon i kao smjesu za gratiniranje musaka i tjestenine, za sendviče i salate.

Oni su ali nezaobilazni su dio doručka, kao omlet ili na oko… i nikad nisu dosadna – fantastično se slažu s maslacem, šunkom, gljivama, lukom, radičem, cikorijom, kultiviranim i samoniklim biljem i raznoraznim začinima… eto, sastojke spojite, zalijte sa tri jajeta i začas napravit uzbudljiv i neobičan doručak. Kada ne stignete naručite omlet po želji.


Kategorije: Teme

Komentariši


Novi recepti

Losos s mentom i...

Objavljeno 8 - jan - 2013

1 Komentar

Brzo i jednostavno –...

Objavljeno 17 - dec - 2012

0 Komentara

Koh od plazma keksa

Objavljeno 5 - maj - 2012

0 Komentara

Američki palačinci

Objavljeno 17 - apr - 2012

0 Komentara

Novi postovi

Slatko-gorka istina o šećeru

Objavljeno 16 - aug - 2013

0 Komentara

Naučite jesti polako

Objavljeno 15 - feb - 2013

0 Komentara

Ta divna vanilija…

Objavljeno 22 - jan - 2013

0 Komentara

Praznična pogača

Objavljeno 10 - jan - 2013

0 Komentara

Prijatelji

  • Doživi grad u sniženju
  • http://www.tanjir.ba
  • Knjižara modernog duha - knjiga.ba
  • Leftor Web apps & hosting