Teme


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati kvalitetnu lubenicu. Nedovoljno zrele lubenice nisu dovoljno slatke , pa će vam se ponekad činiti da jedete malo zaslađen crveni krastavac. Budimo iskreni, to ne treba nikome.
Na internetu se može naći priličan broj savjeta kako odabrati zrelu i slatku lubenicu. Mi smo se odlučili da jedan takav instrukcijski video podijelimo sa vama, tako da vam se nikada više ne desi da se pred gostima osramotite kada im servirate crvene kras...
Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da potiče sa područja današnjeg Iraka. Najstariji podaci o hurmama datiraju čak 6000 godina prije nove ere, a najstariji ikad pronađeni fosil hurme dokazuje da su postojale prije čak 50 miliona godina! Veoma su popularne u zemljama Bliskog istoka, gdje se uglavnom i uzgajaju.
Bogate su selenom, fosforom, željezom, natrijem, kalcijem, magnezijumom i vitaminima A, C, B1 i B2, a 100 grama hurmi sadrži oko 10 posto preporučene dnevne vrijednos...
Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhinja tako dobra i gosti su uvijek zadovoljni
Prije šest godina u sarajevskom naselju Čengić Vila je otvoren jedan od najšarmantnijih domaćih  restorana.  La Perla je bosanski restoran sa italijanskim šarmom. Tako ćete na adresi dr. Fetaha Bećirbegovića 31 naći fantastične pizze, jela od tjestenina, različite vrste rižota i drugih italijanskih specijaliteta, ali i domaća jela, čorbe, variva i tradicio...
Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog svoje sličnosti po boji tom cijenjenom začinu. Kurkuma se kroz povijest koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja. Paprena, topla i gorko-slatka, s blagim mirisom koji podsjeća na đumbir s kojim je u rodu, kurkuma je poznata kao jedan od sastojaka koji se koriste za izradu curry praha
Kurkuma je koncentrirani izvor jedinstvenog fitonutrijenta kurkumina, koji ima nevjerojatno snažna protuupalna svojstva te j...
Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična i masna hrana od koje djeci iskaču bubuljice a njihovim roditeljima pišti u ušima) čovjek se kune da ne osjeća nikakve loše posljedice i da mu puter pomaže da se bori protiv naleta gladi u kasnim satima. Mogao bih pisati čitave hvalospjeve, ali bili bi zasnovani na iskustvu iz druge ruke plus zvučalo bi kao neka loša reklama, za koju čak nisam ni plaćen.
I to bi značilo da ako su lagali mene i ja lažem vas. Imajući to u vidu...
Saznaj više

Koliko su kokice zaista zdrav snack?
Kokice predstavljaju savršen međuobrok jer šalju mozgu signal sitosti, pa se naredni obrok dosta odlaže. Uz to predstavljaju jedine grickalice koje sadrže 100 posto neobrađeno cjelovito zrno, pa samo jedna porcija kokica može zadovoljiti čak 70 posto dnevnih ljudskih potrebe za cjelovitim žitaricama. Ali dodavanjem ulja smanjuje se njihova hranjiva vrijednost i povećava broj kalorija. Donosimo recept za pripremu ukusnih, a zdravih kokica
I znanstvenici pričaju o kokicama   S jedne strane kokice su dobre zbog antioksidansa, dok s druge strane pripremljene n...
Saznaj više

Pet namirnica koje nikad ne biste trebali podgrijavati

U brzom vremenu u kojem živimo u kojem počesto nedostaje vremena za spremanje svježih, kuhanih obroka kod kuće, vrlo često posežemo za instant, brzim rješenjima među kojima je i pogrijavanje unaprijed spremljene hrane. Ipak, nisu sve namirnice podobne za podgrijavanje, bilo zbog bakterija koje se ne uništavaju podgrijavanjem, bilo zbog proteina čije se molekule razbijaju tokom zagrijavanja. U nastavku pročitajte kojih to pet namirnica koje ne bismo trebali podgrijavati, sudeći prema institucijama Food Standards Agency i European Food Information Counc...
Saznaj više

Pet jednostavnih savjeta kako da jedete zdravo
Nepravilna ishrana može dovesti do različitih zdravstvenih problema ali i neželjenog debljanja. Stoga je veoma važno zdravo se hraniti i unositi potrebne vitamine.
 Portal Mic.com je izdvojio istraživanja stručnjaka i napravio listu pet jednostavnih savjeta kako jesti zdravo: 1. Uvijek se pripremite unaprijed Ubrzani tempo života tjera nas da se okrenemo brzoj hrani. Stoga je veoma važno unaprijed pripremiti i ponijeti sa sobom hranu koju ćemo konzumirati tokom dana, tokom pauze na poslu ili između dnevnih aktivnosti. 2. Jedite povrće Preporučljivo ...
Saznaj više

10 najboljih vrsta hrane za borbu protiv stresa

Svi smo prošli kroz to. Stres nas tjera da posegnemo za smećem umjesto zdrave hrane, bilo da si popravimo raspoloženje ili da si brzo povećamo energiju. Ali već par nimuta poslije zažalimo zbog toga. U stvari, zbog stresa još i više želimo lošu hranu i povećavamo količinu hormona koji potiču stvaranje sala, kaže nutricionistica Charlotte Watts, koja u svojoj knjizi The De-Stress Effect objašnjava da to vodi do povećanja trbuha, bokova i bedara. Ovdje otkriva deset vrsta hrane za koje je dokazano da smanjuju stres, a neke od n...
Saznaj više

Cimet za bolje varenje

Cimet pomaže organima za varenje na razne načine: smiruje stomak, ubrzava metabolizam, povećava apetit i oslobađa od gasova. Cimet spada u kategoriju karminativa, pošto sadrži jednu supstancu koja pomaže da se uklone gasovi iz crijeva. Cimet se u tradicionalnoj prirodnoj medicini koristi i protiv proliva, kao i protiv jutarnje mučnine. Da je cimet efikasan u oslobađanju od nadutosti izazvane gasovima, potvrđuju  i laboratorijski testovi. Preporučuje se da se u tim slučajevima popije šolja toplog čaja sa  kašičicom cimeta. Za o...
Saznaj više

Obavezne namirnice tokom zime

Postoji pet namirnica koje je izuzetno važno uvrstiti u ishranu tokom zime kako bi organizam imao sve što je potrebno.   Med Med je odlična alternativa šećeru i koristi se kao zaslađivač. Tokom zime se može koristiti u većim količinama jer održava toplotu tijela i pomaže u borbi protiv infekcija i virusa koji uzrokuju prehladu i gripu. Stručnjaci savjetuju dnevno uzimanje jedne kašike meda rastopljene u čaši tople vode ili mlijeka.   Zelenolisno povrće Zelenolisno povrće poput špinata je važan dio ish...
Saznaj više

SOK OD MRKVE: Saznajte neke od razloga zbog čega trebate da pijete ovaj ljekoviti napitak
Mali broj nas ima naviku da pije sokove od povrća, a to je velika greška. Ovi sokovi sadrže dovoljne količine hranljivih nutritijenata, a mnogo manje šećera nego voćni sokovi. Ako želite da uvrstite sokove od povrća u svoju ishranu, možda ne bi bilo loše da krenete od soka od mrkve. Evo i zbog čega.
Written by Prirodni Lijek     KORISTAN JE ZA JETRU Mrkva poboljšava rad jetre i pomaže tijelu da lakše izbaci otrove. POMAŽE U SPRJEČAVANJU NASTANKA TUMORA Velike količine karotenoida sadržane u mrkvi mogu da pomognu da ...
Saznaj više

Stigle su mandarine: Pet razloga zašto ih apsolutno obožavamo
Mandarine su izvrsna osnovna namirnica za pripremu domaćih sokova, likera i drugih napitaka.
Mandarine, zlatni plodovi iz doline Neretve stigle su na naše tržnice. Sjajni i zlatni plodovi slični su svom srodniku narandži ali okus je puno slađi, lakše se gule i kriške se lakše odvajaju.  Mandarine su izvrsna osnovna namirnica za pripremu domaćih sokova, likera i drugih napitaka. Ako želite pripremiti fini liker, nabavite neprskane mandarine pa njihove kore osušite na suncu, prelijte alkoholom ili lozovačom i pustite ih da stoje d...
Saznaj više

Jedite ga što više: Povrće odlično za hladne dane
Ljeto i jesen su (zasluženo) na glasu kao godišnja doba bogata ukusnim voćem i povrćem, što našu trpezu čini znatno raznovrsnijom tokom tih mjeseci. Ovo povrće će vam dati sjajnu “podlogu” za zimske mjesece, jedite ga što više i nećete imati problema s prehladama i virusima.
Dakle, jedite zeleno i nećete pogriješiti! Kelj Kelj je jedna od namirnica kojom bi što češće trebalo da obogatite trpezu, pogotovo krajem jeseni, kada će hladnoća njegove listove učiniti mekšim. Kelj uspijeva i na temperaturama nižim od 10 stepeni Celz...
Saznaj više

Sačuvajte aromu biljaka sušenjem
Kraj ljeta idealno je vrijeme za skupljanje i sušenje mnogih aromatičnih i začinskih vrsta biljaka...
Sušenje biljaka vjerojatno je najstariji oblik konzerviranja, ali ne u onom lošem smislu na koji danas mislimo. Konzerviranje u biti znači čuvanje od propadanja i ne mora biti ništa loše. Dapače, kada biljke čuvamo u suhom obliku, zapravo smo samo iz njih izvadili vodu zbog koje bi se prije ili poslije pokvarile. Nekada davno bilo je dovoljno skupiti listove ili cvjetove u stručak i objesiti ih prema dolje.   Bio je to način da biljke ...
Saznaj više

Izborite se sa stresom: Top 9 antistres namirnica
Pravilna ishrana i konzumiranje određenih namirnica mogu vas poštedeti svakodnevnog stresa.
Neki stres nazivaju modernom bolešću, ali je neosporno da mnogi ljudi pate od stresa. Mi smo svjesni da je stres glavni neprijatelj zdravlja i dobrog izgleda, ali mnogi ga prihvataju kao nešto normalno i ne pokušavaju da smanje njegovo štetno dejstvo. Međutim, dnevna izloženost stresu doprinosi nastanku negativnim posljedicama po zdravlje. Postoji mnogo različitih načina da se smanji napetost i jedan od najvažnijih je zdrav izbor hrane. Ovo je spis...
Saznaj više

Uradi sam: Pripremite slatku zimnicu
Na veoma jednostavan način pripremite džem ili marmeladu
Za mnoge je doručak bez domaće marmelade ili džema nezamisliv. Tačnije, mnogim ljudima je domaći pekmez daleko ukusniji od kupovnog. Razloga za to je više: domaći pekmez sadrži mnogo više voća i nije presladak, a u sve to je to prste umiješala i činjenica da bakini pekmezi sjećaju na dobra stara vremena. Dok su početkom 20. vijeka prosječne porodice punile 70 tegli džemom, marmeladom i slatkom, krajem osamdesetih godina to je činilo svega dvije trećine stan...
Saznaj više

Horoskop o prehrani: Vodolije jedu iz dosade, Ribe trebaju paziti na doručak
Otkrijete prehrambene navike horoskopskih znakova.
  OVAN: Nestrpljivi gurmani Zbog vaše zapaljive prirode, lako sagorijevate kalorije i ne trebate izgubiti puno na težini. Imati ubrzan metabolizam. No, kada ugledate finu trpezu, ne možete odoljeti. Često patite zbog sjedaćeg načina života, zbog čega vam se savjetuje sedmični post. Jedite mnogo voća i pijte tekućine, posebno čaj od preslice koji će vam pomoći ukloniti nadutost. Čorbe od povrća i integralne žitarice počnite uvoditi u neki drugi dan u nedjelji i tako ćete poče...
Saznaj više

Slobodno navalite na ljutu hranu
Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžuju svoj životni vek, već imaju manje izgleda da obole od teških bolesti kao što su rak, srčana i respiratorna oboljenja, tvrde naučnici.
  „Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja ljute hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta“, ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača, objavljenoj u časopisu British Medical Journal. Višegodišnje posmatranje navika oko 500.000 Kineza starosti od 30 do 79 godina pokazalo je da su osobe koje su skoro sva...
Saznaj više

Seks i hrana: 10 lako dostupnih afrodizijaka
Čovjek je vjerovatno još od kamenih pećina u potrazi za hranom i biljem koji potiču spolni nagon i seksualnu želju.
Tokom stoljeća redala su se vjerovanja da određene namirnice imaju svojstvo afrodizijaka. Štoviše, potrudimo li se dovoljno naići ćemo na napis ili pučko vjerovanje o gotovo svakoj poznatoj namirnici i njezinom povoljnom djelovanju na spolnu moć. Iako velik dio stručnjaka smatra da se sve priče o afrodizijačkom djelovanju mogu svesti na običan placebo učinak i autosugestiju koja dolazi iz "malih sivih stanica“, a FDA nije dodijela...
Saznaj više

Zdravo povrće koje nam pomaže da smršamo

  Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrednosti, tikvice predstavljaju idealno povrće u periodima kada pokušavamo da se oslobodimo viška kilograma. Sto grama tikvica sadrži dva grama vlakana zbog kojih ćemo se duže osećati sitima. Takođe, pošto sadrže 95% vode, tikvice snabdevaju organizam vodom i pomažu nam da se oslobodimo toksina, čime se smanjuje i mogućnost glavobolja koje neretko prate dijetu. Iseckajte tikvice na ploške ili kolutove i jednostavno ih izgrilujte ili ispecite uz dodatak začina i, na samom kraju pr...
Saznaj više

Ta divna kupina

Ovo voće je bogato organskim željezom, zbog čega je postalo nezamjenljivo u ishrani djece, trudnica, dojilja, osoba u pubertetu i klimaksu. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i željezo. Među vitaminima najzastupljeniji su B1, B2 i C. Fenolni spojevi, koje sadrži kupina, sprečavaju oksidaciju lošeg holesterola, odlažući pojavu arterioskleroze i sprečavajući pojavu bolesti srca i krvnih sudova. Zbog visokog sadržaja kalijuma, a niskog natrijuma, kupina se preporučuje osobama koje boluju od visokog pritiska. Galotanin kojim je ovo voće...
Saznaj više

Predstavljamo: Senza Nome

  Senza Nome simpatična je pizzerija koja je smještena u Solini, a od sada njihove ukusne pizze iz krušne peći možete naručivati i preko Tanjir.ba portala. Pizzerija je otvorena početkom ove godine, ali je za kratko vrijeme postala izuzetno popularna kod velikog broja vjernih mušterija. Najveći razlog tome je što u Senzi žele da prave pizze sa samo najboljim i najkvalitetnijim sastojcima, te se zbog toga svi koji probaju njihovu pizzu uvijek tu  i vraćaju. Vlasnik i glavni kuhar u ovoj pizzeriji, Mustafa Tuka, dugogodiš...
Saznaj više

Probajte ovu super kombinaciju
Ovo osvježavajuće piće će pročistiti organizam, popraviti raspoloženje i izravnati trbuh
Iako obična voda odlično pomaže u probavi i izbacivanju toksina i otpada iz našeg tijela, voda udružena sa dokazanim borcima protiv istih problema je još bolje rješenje. Najbolje je da u veći bokal vode dodate sve namirnice pobrojane ispod i ostavite da se sjedine preko noći u frižideru, ali nećete pogriješiti i ako dodate samo neke od njih. Limun: Voda sa sokom iz svježeg limuna odlično je piće za detoksikaciju. To je poznata stvar. Limu...
Saznaj više

Koje dijelove povrća ne treba bacati

  Kako čistite svoje povrće, mogao bi glasiti naslov ovog teksta, jer kad se poslušaju nutricionisti, ispada da ono što su nas učile mame i bake nema prevelikog smisla. Naime, klasično čišćenje povrća navodi nas na bacanje upravo najkorisnijih dijelova biljaka.   Primjerice, upravo počinje sezona mladog krompira koji na tržnicama ima dobru cijenu, tek koju marku je skuplji od starog. Većina će ljudi mirno oguliti mladi krumpir, kao da se radi o starom, i baciti koru. Greška ne može biti veća, jer je kora mladog kromp...
Saznaj više