10 najboljih vrsta hrane za borbu protiv stresa


OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: nedjelja, 28. februar 2016.
10 najboljih vrsta hrane za borbu protiv stresa

Svi smo prošli kroz to. Stres nas tjera da posegnemo za smećem umjesto zdrave hrane, bilo da si popravimo raspoloženje ili da si brzo povećamo energiju. Ali već par nimuta poslije zažalimo zbog toga.

U stvari, zbog stresa još i više želimo lošu hranu i povećavamo količinu hormona koji potiču stvaranje sala, kaže nutricionistica Charlotte Watts, koja u svojoj knjizi The De-Stress Effect objašnjava da to vodi do povećanja trbuha, bokova i bedara.

Ovdje otkriva deset vrsta hrane za koje je dokazano da smanjuju stres, a neke od njih bi vas mogle iznenaditi.

 

1. Bobice

Poznate zvog svog antioksidanskog sadržaja, bobice sadrže sastojke koji mogu spriječiti prerano starenje koje je često povezano s kroničnim stresom. Uz to, reguliraju unos šećera u krvotok nakon jela.

Zbog toga su borovnice, maline, jagode i kupine najbolji izbor ako osjećate da baš morate pojesti desert ili nešto slatko.

Za razliku od drugog, slađeg voća, bobice stvaraju malo fermentacije i plina i probavnom traktu, a s obzirom da kronični stres ionako loše djeluje na probavu, to pomaže ako ste pod pritiskom.

 

2. Kamilica

Kamilica vam je možda poznata kao sredstvo za lakši san, zbog povećanja amino-kiseline glicina koji pomaže smiriti živčani sustav kad je pod stresom.

Ali povećava i količinu tvari zvane hipurna kiselina koja pomaže u borbi protiv infekcija – što je jako važno kada ste pod stresom.

Ispijanje čaja od kamilice nakon obroka može pomoći u reguliranju probavnih problema poput grčeva u želucu ili zatvora – čestih simptoma za one koji zbog stresa pate od sindroma iritabilnog kolona.

 

3. Tamna čokolada

Ako se osjećate loše jer jedete čokoladu – nemojte! Stres povećava u nama želju za slatkom hranom koja deblja, i kada se to dogodi, pomaže pojesti malo tamne čokolade.

Istraživanja su pokazala da uzimanje 40 grama tamne čokolade na dan pomaže u borbi sa stresom. Čokolada potiče ispuštanje beta endorfina u mozak, što je korisno kada ste pod stresom. Uz to sadrži i kemikaliju po imenu PES feniletilamin, koja potiče osjećaje zadovoljstva i euforije.

Uzimajte sirovu ili tamnu čokoladu koja ima barem 70% kakaa.

 

4. Orašasti plodovi

Kad ste pod stresom, vaše tijelo i mozak troše neke vitamine i druge tvari brže nego inače. Orašasti plodovi sjajan su izvor baš toga – vitamina B, cinka, magnezija i omega ulja, tvari koje se ubrzano troše u slučaju stresa.

Orašasti plodovi prirodno balansiraju šećer u krvi te općenito smanjuju potrebu za šećerom, reguliraju apetit i podržavaju metabolizam.

I ne bojte se masti iz tih plodova. Istraživanja su pokazala da su ljudi čija prehrana ukljućuje orašaste plodove uspješiji u reguliranju svoje težine.

Dakle, uzmite šaku badema, lješnjaka ili oraha tijekom popodneva kako bi lakše kontrolirali želje za hranom koje su rezultat stresa.

 

5. Celer

Stres utječe na san te se možete početi odjednom naglo buditi u ranjim jutarnjim satima, što je česti simptom stresa.

Celer sadrži amino kiselinu triptofan, koja pomaže tijelu u stvaranju kemikalije serotonin, bitne za održavanje pozitivnog raspoloženja i čvrstog sna.

Zbog toga je celer dobar izbor za kratki objed prije spavanja, kako bi ste osigurali dobru kvalitetu sna i održali količinu šećera u krvi konstantnu tijekom noći da bi se spriječila iznenadna buđenja usred noći.

Isprobajte sok od celerakoji sadrži više od 20 protuupalnih spojeva!

 

6. Sladić

Dvije male žlijezde smještene su iznad vaših bubrega. One proizvode hormone stresa kao što su kortizol i adrenalin koji vam pomažu da se suočite sa raznim izazovima u životu. Ali njihova sposobnost izbacivanja tih hormona je ograničena, te kada se one iscrpe, to se isto dogodi i vama.

Probajte zamijeniti kavu (ispražnjivač nadbubrežnih žlijezda) s čajem od sladića kako bi imali bolju adrenalinsku podršku tijekom stresnih vremena, ali budite oprezni jer je izuzetno stimulirajuće prirode, pa ga ne pijte nakon 2 sata popodne.

Alternativno, možete probati kvalitetni sladić iz trgovina zdravom hranom kao povremenu slasticu.

 

7. Riblje ulje

Konzimirajte ribe koje sadrže omega -3 ulja u oblicima zvanim DHA i EPA (pogledajte na deklaraciji).

DHA je potrebno za dobro spavanje i raspoloženja a EPA može smanjiti upale u našim stanicama koje su prouzročene stresom.

Omega-3 ulja sadrže i vitamine B, cink i magnezij. Svi su oni potrebni u većim količinama tijekom stresnih vremena i pomažu u smanjivanju potrebe za šećerom.

Najbolji izvori su dva do četiri tjedna obroka skuše, lososa, pastrve ili sardina (tuna je izostavljena s popisa jer, iako je bogata u omega-3 uljima, sadrži i puno otrovne žive, koja prouzrokuje glavobolje i nesanicu).

 

8. Češnjak

Dugotrajni stres djeluje na imunitet, zbog čega možete uhvatiti svaki virus kad ste pod pritiskom.

Češnjak sadrži moćna antibakterijska, antiviralna i antifungalna svojstva, te stoga pomaže imunosustavu oslabljenom zbog stresa.

Može pomoći i pri upali tkiva i zglobova, koje se pojačavaju u slučaju stresa.

 

9. Kupus – i njegovi rođaci

Kupus je superbogat hranjivim tvarima, ali isto se odnosi i na druga slična povrća, poput brokula, cvjetače, kelja, kelja pupčara, raštike, hrena ili smeđe gorušice. Svi oni sadrže glukosinulate, koji pomažu jetri u detoksikaciji od hormona stresa.

Jedenje takvog povrća može pomoći i ženama koje pate od PMS-a. To je zato što se bore protiv stanja uzrokovanog stresom pod imenom ‘dominacija estrogena’, koji uzrokoje promjene ponašanja prije menstruacije.

Jedite to zeleno povrće kuhano, na pari ili uz pomoć maslinovog ili kokosovog ulja.

Ako se jedu sirovi mogu loše djelovati na funkcioniranje štitnjače, što se može posebno loše odraziti ako ste uz to još i pod stresom.

 

10. Maslinovo ulje

Vjerojatno vam je poznata korist maslinovog ulja kod kardiovaskularne zaštite, koja je vitalna jer je dokazano da stres prouzrokuje i bolesti srca.

Ali novootkriveni spoj u maslinovom ulju znan kao oleokantal ima isti antiupalni učinak kao i ibuprofen, samo bez neželjenih popratnih pojava.

Izaberite ekstra djevičansko, hladno prešano maslinovo ulje i njime poškropite vaše salate i povrća.

Izbjegavajte kuhanje s njim jer toplina može oštetiti osjetljive masti prisutne u maslinovim uljima. Umjesto toga za kuhanje koristite hladno prešano kokosovo ulje ili ulje od uljane repice jer ona imaju ‘visoka talište’ te mogu izdržati toplinu nepromjenjeni.

Izvor: centarzdravlja.hr


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve