Proteinska salata od leće i tune


OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: utorak, 28. juli 2015.

 

Sastojci za 3 do 4 osobe:

šalica quinoe

šalica crvene leće

2 konzerve tune

2 mlada luka

2 mrkve srednje veličine

 ½ svježeg krastavca

2 šake rikule

svježi vlasac

maslinovo ulje

 ½ limuna

 2-3 žlice aceta balsamica

Priprema:

Mrkvu i krastavac očistiti i naribati u veliku zdjelu.

Quinou i crvenu leću kuhati odvojeno u kipućoj posoljenoj vodu. Crvenoj leći treba nešto kraće, oko 10-15 min, a quinoi oko 20 minuta da se skuha.

U zdjelu dodati i nasjeckani mladi luk i vlasac, tunu iz konzerve (ne treba je cijediti), dobro ocijeđenu i malo prohlađenu quinou i crvenu leću, te natrganu rikulu. 

Dodati maslinovo ulje, sok od pola limuna, aceto balsamico i sol, te sve dobro promiješati.

Može se jesti odmah, toplu ili se ostaviti u hladnjaku da se potpuno ohladi, odlična je na oba načina.

zdravakrava.ba


Kukuruzni krekeri sa sjemenkama
Brzo, zdravo i veoma ukusno
Foto: Sandra Rončević Sastojci: 130 g kukuruzne krupice (za palentu, ali ne...
Saznaj više

Sirovi desert od ananasa
Brzo, jednostavno i ukusno
Sastojci: -1/2 ananasa -1 šolja sirovih badema ili indijskih oraščića -2 ka&sca...
Saznaj više

Brza plazma torta
Brza i nepečena torta sa plazma keksom
Sastojci: 150 gr plazma keksa u komadima 400 gr mljevenog plazma keksa 2 kesice &...
Saznaj više

Snježne loptice
Lagane božićne 'slatkice' za koje ne treba pećnica
Božićni kolači, keksići i druge slastice neizostavan su dio blagdana, a kako biste...
Saznaj više

Energetske pločice na jednostavan način

Sastojci: Bademi, urme i suvo grožđe. Prirema: Priprema ovih energetskih pločica je jako jednostavna. Sve tri namirnice, u istim ko...
Saznaj više
Pregledaj sve