Koliko su kokice zaista zdrav snack?


OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: utorak, 29. mart 2016.
Kokice predstavljaju savršen međuobrok jer šalju mozgu signal sitosti, pa se naredni obrok dosta odlaže. Uz to predstavljaju jedine grickalice koje sadrže 100 posto neobrađeno cjelovito zrno, pa samo jedna porcija kokica može zadovoljiti čak 70 posto dnevnih ljudskih potrebe za cjelovitim žitaricama. Ali dodavanjem ulja smanjuje se njihova hranjiva vrijednost i povećava broj kalorija. Donosimo recept za pripremu ukusnih, a zdravih kokica

I znanstvenici pričaju o kokicama

 

S jedne strane kokice su dobre zbog antioksidansa, dok s druge strane pripremljene na ulju imaju veliku kalorijsku vrijednost i ustvari tako pripremljene gube svoje zdrave sastojke. Tim znanstvenika s pensilvanijskog Univerziteta "Scranton" tvrdi da kokice sadrže više antioksidanata od voća i povrća. Ističu da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro dvostruko više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kojeg voća. Koncentrat antioksidanata kokice imaju u sebi jer ustvari sadrže samo 4  posto vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj postotak dostiže 90. Pri tome se upravo u hrskavoj opni kokice nalazi najveća doza antioksidanata i vlakana.

S druge pak strane, treba pazi kako se pripremaju kokice da ne izgube svoje zdrave sastojke. To je potvrdio i profesor kemije, dr. Joe Weinson sa Scranton sveučilišta (Scranton University), te u svojim istraživanjima navodi da ako su kokicama dodane masnoće kao što je ulje, njihova energetska vrijednost raste, a količina zaštitnih čimbenika opada. Pa tako, ako ih pripremamo s uljem, zeaksantin i lutein koji se nalaze u kukuruzu, a predstavljaju pigmente iz grupe karotenoida, opadaju s 1087 mcgna na 829 mcgu u 100 g kukuruza, što znači i da opadaju hranjive vrijednosti. Ako pak kokice radimo na zraku, što se najčešće radi u aparatu za kokice, bez dodane masnoće i soli, onda se vrijednosti zaštitnih čimbenika penju, pa se tako beta-karoten koji se također nalazi u kukuruzu, a predstavlja biljni pigment bogat antioksidansima penje na 66 mcg, dok kombinacija luteina i zeaksantina na 1087 mcg.

 

 

Kalorijska vrijednost

 

Prosječna masnoća kokica bez dodatka ulja ili maslaca iznosi 9,5 g na 100 gr, dok se ona penje dodatkom ulja na čak 43,5 g. Što se energetske vrijednosti tiče 100 grama kokica pripremljenih u aparatu za kokice bez dodataka masnoća ima 382 kalorije. Ako dodamo samo jednu žlicu ulja, broj kalorija u kokicama se povećava na 517, dok ih maslac povećava na čak 536 kalorija. Nije stoga teško zaključiti da iako su kokice spravljene na ulju bogatijeg okusa, pripazi na njihov količinski unos jer time ustvari unosiš i puno kalorija.

zdravakrava.ba


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve