Jabukovo sirće dijeta za mršavljenje


OBJAVIO/LA:Adisa Muratovic DATUM: utorak, 03. juni 2014.
Dijeta sa jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće dijeta za mršavljenje je na listi čudotvornih dijeta u poslednjih 40 godina ili više.Dijeta sa jabukovim sirćetom je počela da pravi svoj trag u istoriji programa za mršavljenje 0d 1970 ali nije otišla daleko. Naučnici i istraživači širom sveta su dali brijne odgovere u vezi jabukovog sirćeta pa i kada je u pitanju gubitak telesne težine i ubrzanje metabolizma.

Dijeta za mršavljenje sa jabukovim sirćetom je veoma jednostavna.Jedete normalno a pre svakog obroka uzimate jednu,dve ili tri kašike sirćeta.Dobro je početi sa jednom a onda posle nekoliko dana preći na dve pa na tri kašike.Ukous jabukovog sirćeta je za mnoge grozan pa se preporucuje da se u kolicini sirćeta za nekoliko dana stavi malo meda i dobro izmeša.Med bi značajno trebalo da popravi ukus i učini ga podnošljivijim.Dve ili tri kašike pre konzumacije sipajte u šolju ili čašu obične vode kako bi izbegli iritacije.

Jabukovo sirće se koristi za ubrzanje metabolizma a pominje se da su rimski vojnici pili jabukovo sirće da povećaju svoju energiju pre bitke. Pre toga, Hipokrat je koristio jabukovo sirće za lečenje rana i povećanje cirkulacije još 400 godina pre nove ere.Savremena upotreba sirćeta kao dodatka za mršavljenje je počela 1970-ih godina a, naučnici su proučavali efikasnost jabukovog sirćeta kao dodatka programima za gubitak težine i ubrzanje metabolizma.

Iako ne izaziva nikakav značajan gubitak telesne težine ili sagorevanje kalorija istraživači su otkrili da jabukovo sirće značajno smanjuju apetit osobe. Studije sprovedene na univerzitetu Lund u Švedskoj i sa Univerziteta Arizone pokazuju da unošenje od 30 ml ili 2 kašike jabukovog sirćeta pre obroka povećava osećaj sitosti.
Ista studija pored povećanja osećaja sitosti, takođe, otkrila je da jabukovo sirće povećava sposobnost tela da metaboliše složene ugljene hidrate.Što je veoma važno za sprečavanje gomilanja novih naslaga sala.Oboleli od tipa II dijabetesa su imali smanjenje insulinske zavisnosti kada konzumiranju 30ml ili 2 kašike od jabukovog sirćeta pre obroka.Ispitanici su takođe izvestili o povećanju nivoa energije tokom celog programa korišćenja ovog proizvoda od jabuke.

Doziranje

Iako ne postoji standardna doza u vezi sa upotrebom jabukovog sirćeta za mršavljenje ili metabolizam, studije su pokazale da je 2 kašike ili 30 ml pre obroka efikasna doza. Niže doze,nisu imale istu efikasnost kao i 2 ili 3 kašike. Jabukovo sirće dijeta se može sprovoditi i pomoću tableta sa jabukovim sirćetom koje su obično koncentrat jedne kašike sirćeta i treba uzeti 2 ili 3.Ipak prirodno je prirodno i mnogo bolje bi bilo probati dijetu sa pravim sirćetom pa ako vam zbog ukusa ne ide i nemožete da se naviknete onda preći na tablete.

Neželjeni efekti
Neželjeni efekti su nadražaji jednjaka, oštećenja sluzokože želuca, osteoporoza kostiju i zuba i oštećenja bubrega. Većina neželjenih efekata, kao što su oštećenja mekih tkiva, su rezultat ne razređivanja jabukovog sirćeta pre konzumacije. Sirće uopšte nije toksično u velikim dozama. Predoziranje može dovesti do poremećaja koji utiče na bubrege i izaziva visok krvni pritisak. Potražite pomoć lekara odmah ako osetite oticanje usta, grla, obraza i vrata ovo su znaci ozbiljne alergijske reakcije.Ipak ovakvi efekti se veoma retko javljaju kod manje od 0,1% onih koji koriste jabukovo sirće.Vašu dozu od dve kašike svakako razblažite u šolji ili čaši vode da bi izbegli nadražaje mekih tkiva.

Teorije / Spekulacije
Protivnici jabukovog sirćeta tvrde da je ono samo spekulacija i nemože da pomogne ljudima da izgube težinu i ubrzaju metabolizam te da je sprovodjenje dijete sa jabukovim sirćetom uzaludn.Oni dalje navode da je jabukovo sirće samo placebo i da za mršavljenje treba smanjiti unos kalorijske hrane i početi redovno vežbanje i telesne aktivnosti. Oni se ipak slažu da je jabukovo sirće dobro za varenje i da pomaže ljudima da se osećaju sito kada se koristi pre obroka.

Kako nije naročito skupo i potpuno je prirodno možete pokušati ovu dijetu i samo smanjenje apetita će morati da ima pozitivan efekat na vašu težinu.Ako uz ovo malo vežbate,dugo pešačite,vozite bicikl ili trčite na pravom ste putu da smršate.


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve