Ishrana bez glutena


OBJAVIO/LA:Adisa Muratovic DATUM: utorak, 13. maj 2014.
Očistite tijelo od svih otrova

Ishrana bez glutena je trenutno jedna od najpopularnijih u svijetu. Prvobitno je kreirana za pacijente s celijakijom, ili za ljude s blažom netolerancijom na gluten, ali se pokazala i kao odlična za pročišćavanje organizma i kod potpuno zdravih osoba, pa čak i za pristojan gubitak kilograma (za 4 dana gubi se kilogram – kilogram i po).

Postoji i mnogo potvrđenih slučajeva gdje nije postojala netolerancija na gluten, ali je osoba samim prelaskom na ovu dijetu osjetila značajna zdravstvena poboljšanja i gubitak težine.

Bezglutenska dijeta ne zabranjuje korišćenje kukuruza, heljde, tapioke i soje. Ipak, prije nego što upotrijebite bilo koji proizvod, provjerite na etiketi da li u njemu ima ječma ili pšenice. Takođe ova dijeta strogo zabranjuje hljeb i tjestenine s glutenom i skoro svu industrijski prerađenu hranu budući da se u njoj uvijek pronađe malo glutena.

Osim toga, oni koji žele da se pridržavaju dijete bez glutena trebalo bi da isključe iz obroka konzerviranu hranu, peciva, kolače, sladoled i pića koja u sebi sadrže ostatke zrnastih proizvoda kao što su kvas i pivo.

Bezglutenska dijeta dozvoljava hranu pripremljenu od soje, pirinča, kukuruza i heljdinog brašna. Mogu se koristiti i proso, pirinač, aktivni suh kvasac i mlijeko u prahu.

Ovom dijetom možete smanjiti težinu i očistiti tijelo od toksina. Ishrana je raznovrsna, izbalansirana i sadrži minimum kalorija i šećera, pa samim tim lako možete da smršate.

Neki ljekari, poput dr Alesija Fasana, pedijatra i profesora na Univerzitetu u Merilendu, idu i korak dalje razvijajući čitave koncepcije tzv. gluten fri načina ishrane za zdrave osobe, i tvrde kako ima još prednosti:

- Usporava starenje. Pšenica (koja sadrži gluten) podiže nivo šećera u krvi, šećer se veže za bjelančevine, a ta kombinacija podiže nivo enzima glikacije koji oštećuje kolagen u koži i tako ubrzava starenje.

- Stabilizuje nivo šećera u krvi. Bezglutenska dijeta isključuje bijeli hljeb, kolače i slatkiše, čime se direktno smanjuje unos loših ugljenih hidrata i prostih šećera koji podižu nivo šećera u krvi. Prekomjerni unos šećera vodi do gojaznosti i dijabetesa, a čest je uzrok i hroničnog umora i iscrpljenosti.

-Olakšava tegobe menopauze. Stručnjaci tvrde da gluten pogoršava simptome menopauze, kao što su glavobolja i talasi vrućine, a njegovo izbjegavanje olakšava ili potpuno uklanja ove tegobe.

PONEDELjAK

Ručak: tjestenina (bez glutena) s graškom (70 g), losos na žaru (120 g), salata od paradajza i zelene salate (200 g), jagode, sok od ananasa.

Večera: varivo od pirinča (30 g) i sočiva (150 g), paprike na žaru (150 g) posute susamom, bezglutenski hljeb (60 g), jabuka, čaj od matičnjaka.

UTORAK

Ručak: testenina (bez glutena) s mocarelom (70 g), kuvani spanać za salatu (200 g), voćni kup.

Večera: varivo od povrća (sa 30 g tjestenine bez glutena i 100 g povrća), ćureća šnicla, kuhana cikorija (200 g), bezglutenski hljeb (60 g), narandža.

SRIJEDA

Ručak: tjestenina (bez glutena) sa svježim sirom (70 g), salata od rukole (200 g), jedna jabuka.

Večera: supa od mahuranki (pripremljena od 30 g pirinča i 200 g mahunarki: sočivo, grašak, pasulj, soja – po želji), salata od zelenog radiča (200 g), kriška bezglutenskog hljeba (60 g), 2 kriške ananasa.

ČETVRTAK

Ručak: špagete (bez glutena) sa sosom od paradajza (70 g), zapečene artičoke (200 g), kruška, jogurt.

Večera: pileća supa sa sitnom tjesteninom (bez glutena, 30 g) i parčetom kuhane piletine (70 g), salata od paradajza (200 g), bezglutenski hljeb (60 g), papaja.

PETAK

Ručak: rižoto (70 g) s tikvicama (200 g), salata od mrkve (200 g), jabuka.

Večera: varivo od pirinča (30 gr) i pasulja (50 g), paprike punjene svježim sirom (200 g), bezglutenski hljeb (60 g), 2 kajsije.

SUBOTA

Ručak: rižoto sa šafranom (70 g), salata od kuhane cikorije (200 g), narandža, čaša crnog vina.

Večera: juneća supa sa sitnom tjesteninom bez glutena (30 g) i jajetom, pileće pečenje (200 g), kuhane brokule,bezglutenski hljeb (60 g).


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve