Hrana koja će vas najbolje ugrijati u ove zimske dane


OBJAVIO/LA:Adisa Muratovic DATUM: nedjelja, 25. januar 2015.
... a ukusna je.

 

Izvor: Guliver/Thinkstock Thinkstock , Autor:Thinksto

 

Tokom hladnih dana najpametnije je birati zdrave namirnice bogate vitaminima i mineralima.

 

 
Ljudski organizam drugačije reaguje u hladnim danima pa je onda i prehranu potrebno prilagoditi okolnostima kada temperatura padne. Najbolje je jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima jer osim što griju organizam, istodobno ga i štite od bolesti.

Zobena kaša
Ovo je idealan obrok za hladne dane. Zob je cjelovita žitarica pa će organizmu osigurati dovoljnu dozu vlakana i proteina, a to će vas pak dugo vremena održati sitima. Zob sadržava i čitav niz drugih zdravih sastojaka koji dokazano smanjuju holesterol i blagotvorno djeluju na zdravlje srca, a i sprečavaju nastanak raznih infekcija.

Juha od bundeve
Ako vam nedostaje vitamina A, bundeva je prava namirnica za vas. Naravno, bundeva sadrži i obilje drugih vitamina, a svi oni bit će važni za održavanje imuniteta tokom hladnih dana i sprečavanje nastanka prehlade i gripe. Uza sve to, juha od bundeve je i ukusna pa bi bilo dobro da je u hladnim danim što češće jedete.

Čili
Ovo je idealna namirnica za hladne dane jer grije organizam. Čili sadržava sastojke koji poboljšavaju rad metabolizma, ali i koji pomažu pri bržem sagorijevanju masnoća. Usto, čili sadržava i proteine koji pozitivno djeluju na mišiće. Čili sadržava i antioksidanse koji organizam čuvaju od infekcija i raznih bolesti.

Crni grah
Ništa vas neće tako dobro ugrijati u hladnim danima kao crni grah. Osim što je ukusan, crni grah i iznimno je zdrav. Sadržava željezo, bakar, flavonoide te čitav niz korisnih vitamina. Zbog svega toga, crni grah blagotvorno djeluje na ljudski organizam i štiti ga od prehlada, ali i nekih opasnijih bolesti poput karcinoma.

Kelj
Kelj obiluje vitaminima. U nešto više od jedne šalice kelja ima čak 260 posto dnevne preporučene doze vitamina A. Sadržava i vitamin C te kalcij i kalij. Bogat je i antioksidansom luteinom, za koji su studije pokazale kako može zaštititi naše oči. Kelj je prava zimska namirnica koja će vas grijati u hladnim danima te vam istodobno čuvati zdravlje.

Orah
Samo jedna šaka oraha ima dvostruko više antioksidanasa od bilo kojeg drugog jezgrenog ploda. Sadržavaju vrijedne proteine, vitamine i minerale. Vrlo su ukusna grickalica, a mogu se dodavati i čitavom nizu drugih jela. Štite ljudski organizam od štetnih uticaja, smanjuju rizik od srčanih bolesti i karcinoma, a odlični su saveznici i u borbi protiv prehlade i gripe. Dakle, idealna su namirnica za hladne dane.

Jabuke
Jabuka je super voće za koje se već godinama zna da blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. Sadržava sve vrijedne vitamine i minerale, a brojim istraživanjima dokazano je da čuva zdravlje srca, pomaže probavi i sprečava razvoj karcinoma. Ukusna je i trebala bi vam se naći na jelovniku tijekom zimskih dana.

 


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve